I slutet av det här blogginlägget finns ett erbjudande om att få prova på yoga i Visby. Inlägget är inte sponsrat eller på annat sätt betalt, jag har skrivit det helt på eget initiativ eftersom jag vill att fler upptäcker vår fantastiska yogastudio Lila shala.


Du som följer mig vet att jag yogar, jag är en yogini. Jag upptäckte yogan 1996, då jag på friskvårdstimmen på jobbet – jag arbetade på Regeringskansliet på den tiden – valde yoga bland det som arrangerades och som fanns att välja på. Vissa arbetskamrater sneglade misstänksamt på mig och sa rätt ut att de tyckte det var flummigt.

Det var kundaliniyoga den gången, det var mitt första möte med yogan. Jag älskade det! Lugnt, skönt och meditativt. Inte ett dugg flummigt kändes det fast vi sjöng mantran och sånt. Yogapasset låg mot slutet av arbetsdagen, och jag lovar – jag var så fylld av energi efter passen att jag hade kunnat jobba 8 timmar till efteråt!

När jag slutade på den arbetsplatsen, upphörde min yogapraktik. Jag letade heller inte fram någon yogastudio eller klasser, utan var utan yogan i några år. Tänkte nog kanske att det där var en engångsföreteelse, den där terminen eller vad det kan ha rört sig om.

Senare kom jag till Gotland, och hösten 2004 hampade det sig så att ABF – där jag arbetar – skulle anordna en prova-på-yoga-eftermiddag eller nåt sånt. Minns inte exakt. Jag bestämde mig för att delta, det var ashtangayoga den gången, och jag blev fast igen. Jag anmälde mig till en klass, och sedan dess har jag gått på klasser oavbrutet varje termin ända fram till i somras. Nu praktiserar jag på egen hand, och tycker jag klarar det bra. Men visst – ibland kan jag sakna yogafrökens omsorgsfulla och vänliga instruktioner som vägledning, det är alltid något visst att yoga i grupp. Det ger flerdubbel effekt på något vis. Under de här åren har jag provat flera former av yoga utöver kundalini och ashtanga, till exempel hatha och yinyoga.

Det finns alltså mängder av yogavarianter, och en bör prova sig fram till det som passar en själv bäst.

Maria Björkman

Yogan gör så mycket för dig! Yoga är egentligen inte bara ställningar, det är i själva verket ett förhållningssätt. Det förstod jag inte riktigt förrän jag hade yogat ett bra tag, men när du har praktiserat yoga i klass under en tid, kommer du att märka det själv. Särskilt – vill jag bestämt påstå – om du vägleds av en riktigt duktig yogalärare. Då kan hen vägleda dig genom yogans magi på ett fantastiskt sätt, så du i din egen takt upptäcker det ena lagret efter det andra! Det existerar ingen prestation i yoga, om du inte själv pressar dig att prestera. Det gjorde jag under en period, på ett väldigt destruktivt sätt. Helt i enlighet med min personlighet, skulle jag framåt fortare än min kropp och själ var redo för. Det blev inte alls bra. Som sagt, prestera inte. Gör. Och gör utifrån dina alldeles unika och egna förutsättningar. Kroppsliga besvär behöver inte vara något hinder. Övervikt är inget hinder. Jag ser inte många hinder alls faktiskt, det finns en yogaform för alla!

Jag är yogan evigt tacksam för väldigt mycket, och jag är oerhört glad över att vara en del av yogastudion Lila shala här i Visby. Lila shala är dessutom så mycket mer än en yogastudio, det är en fredlig och tolerant mötesplats, en fristad med sköna värderingar – ja nästan som ett hem!

Vårterminen börjar den 5 februari på shalan, men jag kommer inte att vara med då heller. Det blir ännu en termin på min hemmamatta i stället. Men den här terminen har Mariancila – som driver studion – ett jättebra erbjudande för dig som länge tänkt att du borde och vill, men ännu inte kommit dig för. Ofta kan ju hindret vara att en inte vet vilken yogaform som passar bäst, till exempel. Det finns möjlighet att gå tre gånger på en klass för att prova om det passar dig. Vill du fortsätta resten av terminen, är du garanterad din plats. Dessa tre prova på-gånger har ordinarie pris 500 kr, men du som är min vän kan ange mitt namn vid anmälan (eller namnet på någon annan yogi som brukar gå på Lila shala) och då får du dessa tre gånger för bara 300 kr. Det är ett jättebra erbjudande, för kanske vill en inte betala en hel terminsavgift för något en inte alls vet vad det är. Det är ju lite som att köpa grisen i säcken!

Det bästa av allt är, att om du är osäker på vilken yogaform som passar dig, eller om du har andra funderingar, så kan du mejla till Mariancila för vägledning. Hon vet vad hon gör, tro mig! Då mejlar du på mc@lilashala.se.

Du som bor på Gotland – ta nu och gör det där du har funderat på så länge, det är ett jättebra tillfälle! Du hittar vårens schema på shalan här. Allt om shalan hittar du på dess hemsida, www.lilashala.se. Och glöm inte att ange mitt namn om du vill nyttja prova på-erbjudandet, om du inte är beredd att anmäla dig direkt till en klass.

Lycka till med ditt möte med mattan! Namaste!!

Maria Björkman