Lägger bakom mig några dagar proppfulla av folkbildning, intryck, möten med kollegor och nya bekantskaper. ABFs vart fjärde år återkommande ”stormöte” Ordet fritt gick av stapeln i Göteborg, och nästan 1000 ABFare och folkbildare möttes och lät sig inspireras.

Det började med två dagar då ordföranden och ombudsmän (detta förlegade ord för oss som är chefer på ABF oavsett kön, som envisas att leva kvar) träffades, ett årligt återkommande möte. Det brukar innebära påfyllning och information av olika slag, där vi som på var sitt håll hemma i våra respektive avdelningar brottas med vardagsfrågor såväl som försöker sia om framtiden. Den här gången var det nog inte riktigt det jag fick med mig, vi sattes i grupper utrustade med pennor, notisblock och blädderblocksblad, och skulle tillsammans se både bakåt och framåt. Det var att upprepa det som ständigt rör sig i huvudet och som vi pratar om dagligdags. Tanken var säkert att det skulle födas nya tankar ihop med andra, men tyvärr måste jag konstatera att det gav inte mig särskilt mycket.

Efter dessa två dagar vidtog så den stora festen, då ABF-medarbetare, cirkelledare, förtroendevalda och gäster anslöt. Seminarierna avlöste varandra i byggnaderna runt Olof Palmes Torg och Järntorget, och det fanns säkert något för alla. Själv hade jag mest behållning av de handfasta seminarierna som bland annat handlade om Engagemangsportalen och Kulturbanken. Båda två användbara verktyg i vårt fortsatta arbete på ABF Gotland (gå gärna in på Engagemangsportalen och titta, där kan du lära dig en del om asylläget i allmänhet och om ABFs asylarbete i synnerhet, och där kan du också själv engagera dig om du vill).

Ordet fritt

Fullt i Folkets Hus i Göteborg när Ordet Fritt 2016 invigdes

Det är klart att det finns lika många förväntningar på ett sånt här arrangemang som personer som deltar. Jag vill bara säga; de som har ordnat dessa dagar och lagt ner hundratals timmar på planering och genomförande ska ha all eloge!

På vägen hem från Göteborg, stannade jag ett dygn i Stockholm för att träffa dottern och fira hennes födelsedag samt mors dag lite i förväg. Alltid lika mysigt, alltid lika efterlängtat. Men jösses, så skönt att sen komma hem till Ön, till käre maken, till balkongen och till… tvättstugan! 😉