Ett skäl till att engagera sig politiskt är viljan att göra skillnad. Att rätta till, att göra saker bättre. Att ha makten att kunna påverka strukturer för att bidra till ett ännu bättre samhälle.

Jag var med och gjorde skillnad!

Ibland kan en dock som politiker tycka att det går trögt, och som medborgare utanför politiken kan det rent av tyckas att inget händer och att det bara pratas. Jodå, det har jag fått höra många gånger. Men demokrati måste få ta tid, det kräver tålamod. Även jag tyckte ibland när jag var aktiv politiker att det malde långsamt, och allt går heller inte att påverka.

Men härom veckan fick jag veta att en av de frågor jag var med och drev som ordförande i Socialnämnden för ett par år sedan blivit verklighet.

Samarbete för att ge människor ett bättre liv

Personer som saknar arbete och försörjning, har rätt till försörjningsstöd från Socialförvaltningen. Förutom att det är en jättestor kostnad för samhället, är det först och främst tragiskt för de människor som tvingas in i en sån situation och det är inte ovanligt att också fastna i en ond cirkel.

Samtidigt har vi i Region Gotland en förvaltning som arbetar med bland annat att hjälpa människor ut i arbete, Utbildnings- och arbetslivsförvaltningen. Vår idé i den socialdemokratiska gruppen var att det borde gå att hitta en samverkan mellan förvaltningarna – att de personer som uppbär försörjningsstöd genom Socialförvaltningen skulle kunna få hjälp att komma tillbaka ut på arbetsmarknaden med hjälp av Utbildnings- och arbetslivsförvaltningen. Det kändes självklart att en sådan samverkan skulle kunna såväl spara pengar för regionen som hjälpa människor till en mer värdig tillvaro. En given win-win, liksom! Om jag minns rätt, fick jag och min grupp med oss hela nämnden – samtliga partier – på idén.

Glädjebesked

Diskussioner påbörjades medan jag var kvar som ordförande i Socialnämnden, men sen blev jag sjuk och tappade kontakten och orken till engagemang. Men för några veckor sedan var jag på ett frukostmöte genom jobbet utan att egentligen ha större koll på vad det handlade om den här gången. Men döm om min häpnad när det på mötet presenterades ett något år gammalt samarbete, som beskrev exakt vår idé! Det hade blivit verklighet!! Och dessutom visar det efter första året på goda resultat.

Jag kände faktisk pur lycka när det gick upp för mig vad det var jag hörde. Låter kanske väl dramatiskt, men jag fick tårar i ögonen. Jag hade varit med och gjort skillnad! Jag hade bidragit till att göra allt en smula bättre för människor!

Tillsammans är störst

Att arbeta tillsammans i en riktning för att göra något bättre, ger stor utväxling. Först jobbade vi tillsammans i nämnden mot något vi trodde på. Och nu jobbar förvaltningarna tillsammans för att hjälpa många att skapa sig en bättre tillvaro.

Tillsammans är störst. Och jag fick ett så fint bevis på att det går att göra skillnad!