Det är många egenskaper som skiljer mig och käre maken åt, men det är nog fler som förenar oss. Dessutom tycker jag mig märka att vi blir mer och mer lika, tänker på samma saker samtidigt etc, som lär vara vanligt när man varit tillsammans i evigheter.
En av våra gemensamma nämnare är att vi ofta agerar på intuition. Vi velar sällan. Vi känner när det är rätt.
I fredags ”impulsköpte” vi en säng för 17.000 kronor. Det är inte klokt, men vi gjorde det. En röd. En svensktillverkad Viking. Det var ett fynd, för den har kostat det dubbla, och det enda ”felet” på den var att den har varit utställningsexemplar i en affär. Jag kan leva med det.
Vi kommer att köpa en del nytt inför flytten till lägenhet, och ordentliga sängar stod på listan. Därför har vi kollat olika madrasser på bl.a. IKEA, utan att egentligen kommit fram till något. I fredags slank vi in på Sängjätten i Visby, bara för att titta och jämföra. Gick runt ett tag tillsammans med en försäljare, fick veta en massa matnyttigt om latex och annat, provlåg och jämförde mjukhet och hårdhet, kom fram till att fast madrass nog var något bättre än mellan, fast å andra sidan var mellan bättre än fast i ett annat märke…
När vi tyckte att vi fått en hyfsad uppfattning om utbudet och var på väg därifrån, passerade vi den. Sängen. Den stod där och tronade, färdigbäddad med vackra kuddar, uppe på ett litet podium. Kaxigt stod den där och ropade på oss.
Den ska bort, förklarade säljaren. De ska skylta med andra sängar, och under sommaren ville de bli av med den. Om vi tog den, skulle vi få den för 17.000 kr, och då ingick allt; bottnar, bäddmadrasser, ben, gavel, nackkuddar. La vi till 400 kr skulle vi också få den hemkörd. Madrasserna var dessutom en av varje – en mellan och en fast.
Käre maken och jag sneglade på varandra. Överens. Jobbade hårt på att inte verka alltför angelägna, utan behålla en cool attityd. Förhandlade till oss ett par matchande röda prydnadskuddar i priset för att förstärka imagen av att vara bara lagom intresserade.
När vi åkte därifrån insåg vi att vi faktiskt impulsköpt igen. Men våra impulser brukar nästan alltid leda oss rätt, vi har bra magkänslor. Och när det stämmer för både måste det vara rätt.
I morgon bitti åker käre maken in och betalar den, och om några veckor står den i en lägenhet med vidunderlig havsutsikt.
Visst är den fin??